Title Image

Iyengar joga

Iyengar joga je ena izmed najbolj priznanih in priljubljenih oblik joge po vsem svetu. Ta stil joge je razvil B.K.S. Iyengar, indijski jogij, ki je znal svoje znanje in izkušnje prenesti v zahodni svet in jo naredil dostopno za ljudi vseh starosti in telesnih sposobnosti. Iyengar jogo odlikuje značilen, močan poudarek na pravilni poravnavi telesa, natančnih, sistematičnih gibih, varni izvedbi in zaporedju, v katerem se vadijo jogijski položaji (asane). Kakovost gibanja ima prednost pred količino izvedenih asan. Z vadbo želimo doseči ravnovesje med fizičnim, mentalnim in duhovnim zdravjem ter spodbujati splošno dobro počutje.


Ena izmed posebnosti Iyengar joge je
uporaba različnih pripomočkov, kot so trakovi, bloki, bolsterji, pene, koce in stoli. Omenjeni pripomočki pomagajo pri doseganju pravilne poravnave telesa v različnih položajih, hkrati pa povečajo razumevanje dejanj/ akcij, ki jih izvajamo v posamezni asani. Posameznik lahko z uporabo pripomočkov prilagodi položaj, ki ustreza njegovim individualnim potrebam, zaradi česar je vadba dostopna vsem, ne glede na starost, stopnjo telesne pripravljenosti in fizično sposobnost.

Vsaka asana ima poseben učinek na telo. Vadba Iyengar joge je raznolika, vedno drugačna, sestavljena v različnih zaporedjih, ki poudarijo različne vidike vadbe. Vsaka skupina asan razvija telo na različen, a vzajemen način z lastnostmi, kot so prizemljitev, dvig energije, krepitev, stimulacija in pomiritev.

 

Iyengar jogo številni opisujejo tudi kot meditacijo v akciji, saj nas z izvedbo različnih akcij spodbuja k ohranjanju pozornosti na telesu, hkrati pa preprečuje moteče misli, ki nas lahko odvrnejo od trenutka. Več kot vadimo, bolj umirjen postane naš um, tako na podlogi kot izven nje. Vadba ohranja srčno in zdravo rutino, hkrati pa krepi um in telo. Razvijanje dobrih navad pri jogi lahko resnično spremeni vaše vsakdanje življenje.

Položaji se zadržujejo dlje časa tako, da imajo mišice čas, da se sprostijo in podaljšajo. Hkrati pa omenjeno držanje položajev gradi moč v telesu in umu. Telesu pomagamo, da se postopoma segreje in na koncu vadbe umiri. Iyengar joga se osredotoča tudi na jogijsko dihanje (pranajamo). Pravilno dihanje je ključnega pomena pri izvajanju asan. S sključeno telesno držo je nemogoče globoko in kvalitetno dihati, zaradi česar krepimo hrbtenico, razširjamo in odpiramo prsni koš. Poleg tega vključuje tudi meditacijo in sprostitvene tehnike, ki pomagajo umiriti um in doseči notranji mir.

 

Redna vadba joge:

  1. Izboljša telesna držo, ravnotežje, dihalno funkcijo in poveča kapaciteto pljuč.
  2. Poveča moči, gibljivost, vzdržljivost in stabilnost telesa.
  3. Povečuje zavedanje telesa in prisotnost v trenutku, kar poveže telo, um in duha.
  4. Izboljša osredotočenost in koncentracijo.
  5. Pozitivno vpliva na zdravje, dobro počutje in okrepi imunski sistem.
  6. Zmanjša stres, lajša napetost, umiri um in izboljša duševno zdravje.
  7. Pomaga pri spopadanju s številnimi duševnimi in fizičnimi zahtevami sodobnega življenja.

Prav tako je odlična izbira za tiste, ki želijo bolj podrobno raziskati posamezne asane in razviti globlje razumevanje joge.

Yoga releases the creative potential of Life. The light that yoga sheds on life is something special. It is transformative. It does not just change the way we see things; it transforms the person who sees.

B.K.S. IyengaR